Полагане на настилки

Всеки може да нанесе епоксидното или саморазливно покритие върху пода, но не всеки може да го направи качествено. Ако тепърва ще се захващате с тази работа ви трябват две неща – подробна информация за продуктите и технологията, и правилното оборудване. Първото може да получите от сайта ни и/или като се свържете с нашите консултанти. Що се отнася до оборудването, то може да бъде наето под наем (когато става дума за еднократно полагане на епоксидна подова настилка) или закупено (ако ще превърнете това си занимание в доходоносен бизнес). Нека да видим какво точно е нужно, за да може подовата настилка да бъде положена правилно и да се постигне търсеният резултат.

Машини за изравняване на повърхността на пода

Основата, върху която ще се полага саморазливното, епоксидно покритие, трябва да бъде гладка и с контактна повърхност, за да може то да проникне и здраво да се захване за нея. Това осигурява устойчивостта и правилното нивелиране на епоксидния под.

Съществуващите набраздявания по основата се отстраняват, в най-масовия случай (особено в частни домове) с дисков шлайф с шкурка. Той е изключително полезен помощник при премахването и на гланцовия филм върху вече съществуващият, стар под (плочки, лаково покритие върху дюшеме и пр.), преди да започне полагането на епоксидното саморазливно покритие. Ако искате да изпипате фугата между стените и пода, може да се наложи да премахнете неравностите на ръка – с помощта на телена четка, шпакла, а понякога и длето. Механизираният вариант е машината за отнемане на ниво, която намира широко приложение при индустриалните обекти и работа на открито. В зависимост от обекта, който се работи и дебелината на набраздяванията може да се използва още и машина с диамантена глава. Тя се използва и за премахване на слой лепило или финален слой неподходящ за целите на епоксидното покритие.

Инструменти за почистване на основата

Основата, върху която ще се полага саморазливното епоксидно покритие, трябва да бъде максимално гладка, което автоматично означава и чиста. Всяка нежелана частица, която бъде пропусната, може да образува върху финалния епоксиден под неравности, балончета или дори шупли. За целта основата се почиства първо с прахосмукачка, така че и най-дребните частици да бъдат премахнати, а след това и с вода. За водния цикъл на почистване може да използвате или маркуч с пистолет и четки за под, или прахосмукачка за мокро изсмукване, или пък професионална водоструйка. Тъй като влажността на пода трябва да е в строги рамки (за бетона например до 4%, за въздуха – не повече от 60%), а температура между 18-30 °С, понякога се налага включването в действие на вентилатори и нагреватели за изсушаване на пространството. Качественото почистване заема средно между 40 и 50 % от времето за полагане на саморазливна подова настилка, но пък спестява доста неприятности в бъдеще – например лющене на епоксида, заради недобро захващане към прашен под.

Ако всичко по време на почистването е минало гладко и не се забелязват неравности и големи пукнатини по основата, се пристъпва към полагането на грунда. В случай обаче, че след изсмукването на праха са станали видни сериозни недостатъци в основата,  те първо трябва да бъдат адекватно обработени – замазани, загладени, запълнени.

Облекло и оборудване

Удобството по време на работа не трябва да се пренебрегва. При полагането на саморазливен епоксиден под се изисква бързани, но и творчество. И за двете спомага правилното лично оборудване на работещия с покритието. Най-важни са освен ръкавиците и маската за нос и уста, наколенките и подложките за обувки с шипове. Последните може да ви изиграят лоша шега и ако не са правилните, като размер и тип, да се хлъзгате по епоксида с тях.

Инструменти за полагане на саморазливно покритие за под

Вече почистеният и гладък под е готов за същинската работа – полагането на саморазливното епоксидно покритие. С помощта на бояджийска лента се поставя кант в долния край на стените, който няма да позволи нежелано зацапване и ще улесни работата по полагането на епоксидното покритие. Нанасянето на грундиращата основа се извършва с валяци, а в ъглите – с четка. Следва разбъркването с дрелката на компонентите на саморазливното покритие. Извършва се съобразно предписанията за последователност и пропорция. Готовата смес се разлива в различни зони по пода, ако помещението е голямо – това се прави поетапно. Заглажда се с маламашка, гумена шпакла или валяк – в зависимост от конкретното епоксидно подово покритие, което се ползва. В някои случаи се нанася тънък финален защитен слой, като за тази операция може да се използва и микрофибърен моп.

Списък на оборудването и инструментите за полагане на епоксидно подово покритие:

 • Дискова шлайфмашина за под
 • Машина за шлайфане с диамантена глава
 • Машина за отнемане на ниво (бетон)
 • Машина за фрезоване на бетон (при индустриални обекти)
 • Прахосмукачка за сухо и мокро изсмукване
 • Четки и маркуч с пистолет
 • Вентилатор или печка
 • Дрелка с бъркалка
 • Маламашка
 • Валяк (иглен, микрофибърен)
 • Микрофибърен моп (за нанасяне на тънки финални покрития)
 • Бояджийска лента
 • Наколенки
 • Подложки за обувки с шипове
НАГОРЕ